Новини

“Водень збагачує паливо додатковим джерелом енергії, змушує його згоряти краще”, – майстер СТО Hydroxy

14 Травня 2023

На львівську станцію технічного обслуговування Hydroxy приїжджають не тільки львів'яни, а й клієнти з інших областей. А все тому, що на разі аналогів цьому СТО в Україні нема. Хоча все частіше автомобільні сервіси закуповують обладнання, яке компанія Hydroxy виготовляє для очищення двигуна воднем. 

Як водень впливає на двигун та що це дає автомобілю та його власнику? Про це поговоримо з майстром сервісу Hydroxy Михайлом Бокалом.

Михайло Бокало готує автомобіль до очищення авто воднем
Михайло Бокало

  • Михайле, як давно ви працюєте в компанії? 

Працюю вже другий рік. Я закінчив навчання за спеціалізацією “Обслуговування та ремонт автомобілів і двигунів”. Тобто це про ремонт і про двигуни (сміється). Нас навчали усе про особливості двигунів, як розв'язувати проблеми кожного виду двигуна, які їхні особливі потреби. Нас вчили ремонтувати та виявляти проблему. Але дуже мало розповідали про те, як запобігати таким ситуаціям. Коли натрапив на матеріал про водневі технології і про те, що таке СТО є у Львові, мене це зацікавило. Адже найкращий та найдешевший ремонт автомобіля - це, вчасне, профілактика проблеми. 

  • Як ви сприйняли методику, яку застосовують у Hydroxy - вирішення ряду скарг до роботи двигуна завдяки водню? Чи не суперечить вона тому, що вас вчили у ЗВО?

Насправді є багато літератури про вплив водню на двигуни внутрішнього згоряння. Є багато досліджень, як це зменшує витрату палива. Де двигуни перевіряють на кожному кроці експерименту додавання до пального водню. І це цікаво. Я це тільки читав, але не мав можливості поекспериментувати самостійно. До того моменту, поки не потрапив на Hydroxy.

  • Які ваші основні обов'язки у компанії? Якщо Hydroxy не займається ремонтом. Адже майстер - це ж той, хто ремонтує

Майстер, у першу чергу, це людина, яка має знання. Про автомобіль, двигун, його складові. Адже, наприклад, очищення двигуна воднем не є панацеєю, а має тільки свій ряд проблем, з якими справляється. Воно чудово розв’язує проблеми, пов'язані із закоксованістю, заляганням поршневих кілець, вирівненням компресії, але тільки тоді, коли це не є механічний знос чи вихід з ладу деталей. Саме тому продіагностувати кожну конкретну скаргу це і є обов'язок майстра. Адже та сама скарга може мати дуже багато причин. Саме ці причини ми і виявляємо. А далі вже визначаємо, чи буде очищення двигуна корисним у кожному конкретному випадку.

  • А як щодо водневої системи? Вона теж має особливості?

Звісно! По-перше, і найбільша її особливість, що це українське виробництво. Ми самі її збираємо - я і мої колеги. Вона має складові - бак-сепаратор, електролізер, блок управління. А по-друге - її теж потрібно підібрати відповідно до потреб автомобіля. Наприклад, ми відмовляємо у монтажі водневої системи електричним автомобілям або гібридам. Хоча справжні водневі авто за своєю екологічністю і прирівнюються до електро, але воднева система - це тільки перший крок до водневого авто, що можна ставити на всі двигуни внутрішнього згоряння.

  • Вона дійсно економить так багато палива?

Це знову ж таки залежить від особливостей двигуна. Карбюраторний двигун, на відміну від інжекторного, має зовнішнє утворення паливної суміші. Економія палива у таких двигунах з водневою системою становить до 30%. А в інжекторних - до 18%.

  • То який механізм, що воднева система зменшує кількість пального?

Зараз є такі популярні домішки для палива. Їх ще називають присадками. Воднева система - це її аналог, але на постійній основі. Водень змінює октанове і цетанове число палива, збагачує його додатковим джерелом енергії, змушує паливо згорати краще. Наприклад, дизельне пальне потрапляє у двигун впорскуванням, коли згоріла одна порція палива, подається інша.  Вона має самозапалитися за дуже короткий проміжок часу, орієнтовно 0,002-0,003 с. Це є період затримки самозаймання. За цей час паливо в циліндрі встигає добре прогрітися, тому займання має вибуховий характер і різко підвищує тиск в циліндрі. Таку роботу дизеля називають «жорсткою». Вона викликає ударні навантаження на поршень, підшипники колінвала, призводить до їх прискореного зносу. 

Завдяки водню цей період ще більше зменшується. Паливо горить швидше, тобто плавно. Так і зменшується витрата палива.

Отримати консультацію про придбання водневих систем можна за номером +380678839028. Завітати на СТО особисто можна за адресою: Львів, с. Підбірці, вул. Тракт Глинянський, 29 або дізнатися більше на сайті hydroxy.com.ua.

Більше новин

Контакти

Головне представництво

Львів, с. Підбірці

вул. Тракт Глинянський, 29

Пн-Сб: 9:00 – 20:00
Нд: Вихідний

Контакти партнерів в інших містах тут

Ми у соцмережах: